Alles over uitvaarten in Utrecht

As verstrooien in Utrecht

Er zijn heel veel verschillende plekken in Utrecht, maar ook daarbuiten, waar de as kan worden verstrooid. Voor elke familie is de keuze van de plek weer afhankelijk van andere persoonlijke herinneringen en ervaringen.

Het kan bijvoorbeeld gaan om de plek waar u de overledene voor het eerst ontmoette (tenzij dit ergens binnen in een gebouw is) of op een plek waar u samen vaak hebt gewandeld. Er zijn honderden plekken denkbaar waar mensen de as van hun overleden dierbare wil verstrooien. Er kan en er mag heel veel in Nederland als het gaat om het verstrooien van as, maar het is wel belangrijk dat u rekening houdt met een aantal regels.

Zonder toestemming verstrooien as

Verstrooien as in de openbare ruimte in Utrecht

De gemeente Utrecht staat het toe dat as wordt verstrooid in de openbare ruimte. Er zijn natuurlijk wel regels aan verbonden zo is het doorgaans niet toegestaan om de as te verstrooien in bijvoorbeeld een winkelstraat. U kunt voor het verstrooien in de openbare ruimte contact opnemen met de opzichter van de gemeente Utrecht op telefoonnummer 030-2860000. De gemeente maakt het ook mogelijk dat nabestaanden hulp krijgen bij het verstrooien van de as. Ze kunnen daarvoor contact opnemen met de mensen van de Algemene Begraafplaatsen in Utrecht. Zie voor contact informatie ons hoofdstuk Begraafplaatsen in Utrecht. Er worden wel kosten in rekening gebracht voor deze hulp bij het verstrooien.

Verstrooien op landgoed Amelisweerd of in het Máximapark

Verstrooien op landgoed Amelisweerd of in het Máximapark behoort ook tot de mogelijkheden. Het verstrooien op deze locaties is gratis. Het is wel de bedoeling dat families van te voren contact opnemen met de rentmeester. Dat kan door te bellen met het algemene nummer van de gemeente Utrecht en te vragen naar de rentmeester van Amelisweerd of het Máximapark via telefoonnummer 030-2860000.

As verstrooien op gemeentelijke begraafplaats

De gemeentelijke begraafplaatsen in Utrecht hebben speciale ruimtes waar families de as van hun dierbare kunnen verstrooien. Het verstrooien op de algemene begraafplaatsen is net als op de meeste particuliere begraafplaatsen niet gratis. Neem contact op met de begraafplaats van uw keuze voor de mogelijkheden en de kosten Kijk voor contactgegevens in het hoofdstuk Begraafplaatsen in Utrecht.

As verstrooien bij crematorium Utrecht

Bij een crematorium in Utrecht is ook ruimte om de as te verstrooien. Net als de begraafplaatsen willen de crematoria ook graag geld verdienen aan het verstrooien van de as, Het is daarom verstandig om van te voren te vragen wat de mogelijkheden en kosten zijn. Kijk voor de contactgegevens in ons hoofdstuk: Crematorium in Utrecht.

Boete bij illegaal verstrooien as

Soms vragen families of ze een boete krijgen wanneer ze de as van hun dierbare verstrooien op andermans grond zonder dat ze hiervoor toestemming hebben gevraagd. Ondanks het feit dat agenten tegenwoordig niets liever lijken te doen dan het uitschrijven van allerhande bekeuringen is de kans toch klein dat een familie een boete krijgt als ze de as illegaal verstrooien. Dat laatste zal zeer waarschijnlijk alleen gebeuren wanneer men op heterdaad wordt betrapt en het verstrooien plaatsvindt op een locatie die echt niet gepast is. Denk dan aan een drukke winkelstraat.

Dat de kans op een boete klein is wil niet zeggen dat het toch erg onverstandig is om de as te verstrooien zonder hiervoor van te voren toestemming te vragen. De familie weet namelijk helemaal niet wat de bestemming van de grond is waarop ze verstrooien. Het zou zomaar kunnen dat men de as verstrooid in een plantsoen waar het groen al jaren de ruimte krijgt, maar waar vlak na het verstrooien opeens toch gebouwd wordt. Voor de nabestaanden zou dat een hele nare ervaring kunnen zijn omdat de as eenmaal verstrooid eigenlijk niet meer terug te halen is.

Verstrooien op zee

Het is ook mogelijk om de as (te laten) verstrooien op zee. Dat kan door de as overboord te gooien vanaf een schip. Het is ook mogelijk om de as te verstrooien vanuit een vliegtuig. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren met de familie op het strand die dan zien hoe de as vanuit een vliegtuig wordt uitgestrooid over zee. Er zijn verschillende bedrijven in Nederland die regelmatig as verstrooien op zee. Het is mogelijk om de as te laten verstrooien zonder dat er familie bij aanwezig is. Dit is relatief goedkoop omdat de verstrooier in dat geval meerdere zakjes as van verschillende overledene kan verstrooien tijdens dezelfde vaart. Er zijn ook diverse arrangementen waarbij de familie mee gaat met het verstrooien. Sommige mensen maken van het verstrooien een echte plechtigheid waarbij het verlies van een dierbare echt wordt afgesloten.

Overlijden in regio Utrecht melden?
Bel nu direct: 030 - 820 0979