Alles over uitvaarten in Utrecht

Direct na overlijden in Utrecht

Er zijn een aantal zaken die kort na een overlijden moeten gebeuren. Hieronder staat in een aantal opeenvolgende stappen wat u het beste kunt doen.

Wat moet er gebeuren direct na een sterfgeval

Stap 1 Waarschuw de huisarts

Om een overledene te kunnen begraven of cremeren heeft u een verlof tot begraving of crematie nodig. Deze wordt afgegeven door de gemeente Utrecht. De gemeente Utrecht geeft het verlof tot begraving of crematie alleen af als u de beschikking heeft over een verklaring van overlijden. De verklaring van overlijden kan alleen worden afgegeven door een arts. U kunt daarom het beste even bellen met de huisarts. Deze zal zo snel als mogelijk naar u toekomen. Mocht u een overledene hebben aangetroffen en denken dat er sprake is van een misdrijf of zelfmoord dan kunt u het beste direct bellen met het alarmnummer 112.

Stap 2 Uitvaartwensen overledene

Het is mogelijk dat uw overleden dierbare bij leven een aantal zaken heeft vastgelegd die betrekking hebben op zijn of haar uitvaart. Het is verstandig om thuis te kijken of u mogelijk papieren of aantekeningen kunt vinden. Veel mensen bewaren deze papieren op een plek waar ook andere belangrijke zaken liggen zoals een paspoort.

Een overledene kan ook een testament hebben nagelaten. Deze kunt u opvragen bij de notaris. Als u niet weet of de overledene een testament heeft dan kunt u de notaris vragen om dit voor u uit te zoeken. Sommige mensen hebben een codicil of donorverklaring ingevuld. De donorverklaring bewaren mensen vaak in hun portemonnee, tas of jas.

Stap 3 Uitvaartverzekering

Heeft de overledene een uitvaartverzekering? Dit is belangrijk om te weten omdat het betrekking (kan) hebben op de manier waarop de kosten van de uitvaart betaald gaan worden. Als de overledene een uitvaartverzekering heeft dan kunt u contact opnemen met de uitvaartverzekeraar. Vraag of de overledene een natura verzekering heeft of een kapitaal verzekering. Als er sprake is van een kapitaal verzekering dan kunt u vragen welk bedrag er verzekerd is en wat er moet gebeuren voordat de verzekeraar overgaat tot het uitkeren van dat bedrag.

Als de overledene een natura verzekering heeft dan zal de verzekeraar de uitvaart zeer waarschijnlijk het liefste zelf willen uitvoeren. U kunt (ook als er sprake is van een natura verzekering) zelf besluiten om een andere uitvaartverzorger de uitvaart te laten verzorger. Het is in dat geval wel verstandig om aan de uitvaartverzekeraar te vragen welk bedrag ze gaan uitkeren als u de uitvaart door een ander laat verzorgen. Doorgaans zal de verzekeraar in dat geval een lager bedrag uitkeren dan de verzekerde waarde.

Stap 4 Kies een uitvaartondernemer

In Utrecht werken tientallen uitvaartondernemers. Daarom is er juist heel veel keuze. Dat is belangrijk omdat u dan precies kunt kijken welke uitvaartondernemer het beste bij u past. Er zijn grote verschillen in de manier waarop uitvaartondernemers werken, de kwaliteit van hun werkzaamheden en natuurlijk ook niet onbelangrijk, de prijs die ze in rekening brengen.

Op www.uitvaartmarkt.nl kunt u verschillende uitvaartondernemers uit Utrecht met elkaar vergelijken. Aan de hand van een wensenformulier kunt u aangeven hoe u wilt dat de uitvaart er uit zal zien. U ontvangt dan verschillende offertes van uitvaartondernemers uit Utecht. U kunt ze dankzij Uitvaartmarkt.nl niet alleen vergelijken op prijs (wat soms vele honderden euro’s kan schelen) maar u kunt ook meer te weten komen over de uitvaartondernemers. Verschillende uitvaartondernemers beschikken over een eigen bedrijfsfilms die bij de offerte wordt meegestuurd. Op die manier ziet u precies met wie u te maken heeft, daarmee voorkomt u dat u een uitvaartondernemer over de vloer krijgt die helemaal niet bij u en uw familie past. Het gebruik van Uitvaartmarkt.nl is geheel gratis voor u als consument, maar ook voor uitvaartondernemers.


Het is ook mogelijk om kosteloos uitvaartondernemers met elkaar te vergelijken op www.uitvaartoffertes.nl.

Stap 5 kleding en sieraden voor overledene

Nadat u de uitvaartondernemer heeft gebeld kunt u vast kijken welke kleding de overledene aankrijgt. Deze kleding kunt u vast klaarleggen. U kunt eventueel ook de sieraden klaarleggen die de overledene kan dragen tijdens de opbaring.

Voor de uitvaartverzorger kan het handig zijn als hij/zij kan beschikken over een foto van de overledene. Zo kan de uitvaartverzorger zien hoe de overledene er bij leven uitzag. Dat kan hem of haar helpen bij de laatste verzorging van de overledene.

Stap 6 Regelen van de uitvaart

Uw uitvaartverzorger zal de komende dagen samen met u de uitvaart gaan organiseren. Er zullen heel wat keuzes gemaakt moeten worden, wilt u dat de overledene wordt gecremeerd of begraven? Heeft u een voorkeur voor een bepaalde uitvaartkist of opbaarplank? Waar wordt de overledene opgebaard? Wie moeten een rouwkaart ontvangen? Wordt er na de uitvaart een condoleance gehouden? Kijk in de infotheek van Uitvaart-Utrecht.nl voor uitgebreide informatie over het regelen van een uitvaart, de opbaring, het kiezen van een locatie voor de uitvaartplechtigheid in Utrecht en geschikte locaties voor een condoleance in Utrecht.

Stap 7 Voorkom inbraak of diefstal

Dieven zijn vaak meedogenloos en zijn helaas nog wel eens op zoek naar families die een dierbare moeten begraven of cremeren. Het is in de zware dagen rond een overlijden dan ook belangrijk om te voorkomen dat u naast het verlies van uw dierbare ook nog eens slachtoffer wordt van een inbraak of diefstal.

Dieven gebruiken soms rouwadvertenties om toe te slaan. Als ze zien waar de overledene woonde dan weten ze dat er tijdens de uitvaart zeer waarschijnlijk niemand thuis is. Ze weten ook dat de kans heel groot is dat de buren ook aanwezig zijn bij de uitvaartplechtigheid. Dat maakt dat ze rustig en ongestoord hun slag kunnen slaan. Maak dieven niet attent op de uitvaart van uw dierbare! Zet daarom geen huisadres onder de advertentie in de krant. U kunt het adres van uw uitvaartverzorger invullen als correspondentie adres. Als de overledene thuis wordt opgebaard hoeft u het adres er ook niet bij te zetten, immers bekenden van de overledene weten waar hij/zij woont. Mocht iemand het adres niet weten dan kunnen ze dit achterhalen door te bellen met de uitvaartondernemer.

Als de overledene alleen woonde dan is het belangrijk dat u de woning goed afsluit als u deze verlaat.

Overlijden in regio Utrecht melden?
Bel nu direct: 030 - 820 0979