Alles over uitvaarten in Utrecht

Uitvaartondernemer kiezen in Utrecht

Er zijn heel wat uitvaartondernemers te vinden in Utrecht. Een overzicht van de belangrijkste uitvaartondernemers uit Utrecht vindt u in de bedrijvengids van deze website. Wanneer mensen een uitvaart moeten regelen is het soms heel lastig om te bepalen welke uitvaartondernemer het beste is. Die keuze is afhankelijk van veel verschillende zaken. Zo kan het meespelen of iemand een natura verzekering heeft of dat iemand in de familie mogelijk een goede ervaring heeft met een uitvaartondernemer uit Utrecht. Sommige mensen kiezen het liefst voor een kleine organisatie en andere families willen juist graag werken met en grote organisatie. In dit hoofdstuk geven we u een aantal tips waar u op kan letten als u een uitvaartondernemer in Utrecht zoekt.

De eerste belangrijke tip is dat families na een overlijden niet per se direct een uitvaartondernemer hoeven in te schakelen. Na een overlijden is er alle tijd om heel rustig uit te zoeken welke uitvaartondernemer in Utrecht het best bij u past. Informatie over de organisatie en ervaringen van anderen kunnen daarbij een rol spelen. Maar ook de prijzen die uitvaartondernemers berekenen spelen een steeds belangrijkere rol. Onthoud dat duurder niet altijd staat voor beter. Families kunnen er voor kiezen om bij verschillende Utrechtse uitvaartondernemers een offerte aan te vragen. Dat kan zomaar vele honderden euro’s besparen.

Uitvaartondernemers vergelijken

Op Uitvaartmarkt.nl is het eenvoudig om verschillende uitvaartondernemers uit Utrecht met elkaar te vergelijken. Door het invullen van het wensenformulier op de site kunt u eenvoudig en snel een inzicht krijgen in de kosten en de dienstverlening van meerdere uitvaartondernemers uit Utrecht.

Aan de hand van het wensenformulier versturen verschillende uitvaartondernemers een offerte met daarbij ook informatie over het uitvaartbedrijf. Verschillende uitvaartondernemers beschikken ook over een bedrijfsfilm waardoor mensen thuis kunnen zien met wie ze te maken hebben. Zo kan men heel goed bepalen bij welke uitvaartondernemer men zich het beste voelt.

Wie puur geïnteresseerd is naar de prijsverschillen tussen uitvaartondernemers kan ook prima terecht op UitvaartOffertes.nl. Deze nieuwe site werkt ook met een wensenformulier dat alle belangrijke keuzes rondom de uitvaart inventariseert. Dit formulier wordt doorgestuurd naar meerdere uitvaartondernemers in de regio Utrecht. En vervolgens ontvangt u binnen enkele uren offertes van meerdere Utrechtse uitvaartondernemers.

Waar Uitvaartmarkt.nl u in staat stelt uitvaartondernemers te vergelijken op prijs en kwaliteit, focust UitvaartOffertes.nl zich vooral op prijsverschillen.

Is de overledene verzekerd?

Als de overledene een uitvaartverzekering had dan is het belangrijk dat de nabestaanden direct contact opnemen met de verzekeraar. Vraag de verzekeraar om welke verzekering het gaat (kapitaal verzekering of natura verzekering). Wanneer er sprake is van een natura uitvaartverzekering dan is het meestal zo dat de verzekeraar de uitvaart zelf wil uitvoeren. De familie heeft het recht om toch een andere uitvaartondernemer te kiezen. Maar het is dan wel belangrijk om te vragen welk bedrag in dat geval wordt uitgekeerd door de verzekeraar. Vaak is dat een lager bedrag dan de waarde van de uitvaart waarvoor men was verzekerd.

Bij een kapitaal verzekering is de keuze van de uitvaartondernemer niet van invloed op het uit te keren bedrag. Als de overledene geen uitvaartverzekering had dan staat het families helemaal vrij om zelf te bepalen wie de uitvaart zal verzorgen.

Ook wanneer een uitvaartverzekeraar in het geval van een natura verzekering minder uitbetaalt kan het goed mogelijk zijn om de uitvaart door een andere uitvaartondernemer te laten verzorgen. Door de sterke marktwerking in de uitvaartbranche in Utrecht worden uitvaarten tegen zeer concurrerende tarieven aangeboden. Het kan dus heel goed zijn dat een andere uitvaartondernemer genoegen neemt met het bedrag dat wordt uitgekeerd door verzekeraar. Vraag de uitvaartondernemer van uw keuze wat mogelijk is.

Kijk voor uitgebreidere informatie over uitvaartverzekeringen op Uitvaartverzekering.net.

Taken uitvaartondernemer

In de dagen na het overlijden moeten er heel veel zaken worden geregeld en beslissingen worden genomen. Het gaat daarbij om de keuze tussen cremeren en begraven, maar ook om hoe het afscheid en de dagen tussen het overlijden en het afscheid er uit zien. De meeste families zijn na een overlijden vooral bezig met hun emoties en daar moet ook alle ruimte voor zijn. Een uitvaartondernemer weet als geen ander hoe hij/zij families kan ondersteunen en vooral ontzorgen in deze moeilijke tijd. Samen met de uitvaartondernemer kunt u de uitvaart organiseren naar uw wens. De uitvaartondernemer zorgt ervoor dat alles goed is zodat families kunnen terug kijken op een goed en waardig afscheid.

De uitvaartverzorger zal na de melding van overlijden bij de familie langs komen. Tijdens het gesprek dat volgt zal worden gevraagd naar onder andere de wensen voor de opbaring. Wil de familie dat de overledene thuis wordt opgebaard of in een uitvaartcentrum. En als men kiest voor een uitvaartcentrum in Utrecht wil de familie dan gebruik maken van een 24-uurs kamer of een standaard rouwkamer. In 24-uurs kamers kunnen familie onbeperkt en elk moment van de dag/nacht bij de overledene zijn zonder een afspraak te maken. De familie krijgt een eigen sleutel van de 24-uurs kamer waardoor ze naar binnen kunnen wanneer en hoe vaak ze willen. Verschillende uitvaartondernemers in Utrecht hebben de beschikking over een zogenaamde 24-uurs kamer.

Ook zal de uitvaartondernemer met de familie praten over de laatste verzorging van de overledene. De familie kan er voor kiezen om de verzorging geheel door de uitvaartverzorger te laten doen, maar het is ook mogelijk om dit samen te doen of zelfs helemaal door de familie zelf. Uw uitvaartondernemer kan u hierover goed informeren.

De uitvaartondernemer heeft doorgaans ook een tablet mee waarop diverse voorbeelden van kisten, opbaarplanken en lijkwades staan. De familie kan deze rustig bekijken om een keuze te maken. U kunt ook zelf op internet zoeken naar verschillende uitvaartkisten er zijn diverse kistenfabrikanten die hun kisten online presenteren.

De uitvaartondernemer zal ook samen met de familie werken aan de invulling van de uitvaartplechtigheid. Ook hierin zijn vele tientallen keuzes mogelijk, kiest de familie voor een plechtigheid in de kerk, aula van de begraafplaats of het crematorium? Wil men de plechtigheid thuis houden of in de kantine van de sportclub waar de overledene veel kwam. Een uitvaart kan ook worden gehouden in een café in Utrecht. Kijk in ons hoofdstuk ‘locatie voor de uitvaartplechtigheid in Utrecht’ voor meer inspiratie. Tijdens het zogenaamde regelgesprek zal ook gesproken worden over de rouwkaarten en over het rouwvervoer. In Utrecht kunt u gebruik maken van tientallen soorten uitvaartvervoer. Van een traditionele rouwauto tot een rouwfiets. Kijk in het hoofdstuk ‘Rouwvervoer in Utrecht’ voor voorbeelden van rouwvervoer in de Domstad.

In overleg met de familie zal de uitvaartondernemer afspraken maken met de beheerder van de begraafplaats of het crematorium over de dag en het tijdstip van de uitvaart. Een begraafplaats of crematorium mag een overledene alleen accepteren als er een Verlof tot begraven of cremeren is afgegeven door de Burgerlijke Stand. Om dit formulier te krijgen moet er aangifte van overlijden worden gedaan bij de gemeente Utrecht.


De uitvaartondernemer zal ook zorgen dat er goede afspraken worden gemaakt met het crematorium of de begraafplaats. Er moet ook aangifte worden gedaan van overlijden. In de meeste gevallen zorgt de uitvaartondernemer hiervoor, maar het kan ook juist heel goed zijn voor de verwerking van het verlies om dit zelf te doen.

Aangifte overlijden Utrecht

Families kunnen zelf aangifte doen van overlijden bij de Burgerlijke Stand. Maar dit kan ook worden gedaan door de uitvaartondernemer. Wanneer u zelf aangifte doet dan kunt u terecht bij de afdeling burgerzaken van de gemeente Utrecht.

Bezoekadressen burgerzaken Utrecht
Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht
Dorpsplein 1
3451 BK Vleuten (Wijkservicecentrum Vleuten-de Meern)

Telefoon
030 - 286 00 00

Om aangifte te kunnen doen moet de aangever een geldig legitimatiebewijs meenemen. Daarnaast moet er een verklaring van de overlijden (opgemaakt door een arts) worden overhandigd. Aangifte van overlijden moet worden gedaan in de gemeente waar de overledene is overleden. Als een Utrechter overlijdt in bijvoorbeeld Almere dan moet er in Almere aangifte worden gedaan.

Op de website van de gemeente Utrecht is meer informatie te lezen over het doen van aangifte van overlijden. Hier kunt u ook meer lezen over wat te doen wanneer een Utrechter overlijdt in het buitenland.

Overlijden in regio Utrecht melden?
Bel nu direct: 030 - 820 0979