Alles over uitvaarten in Utrecht

Verder leven na verlies dierbare

Vaak zijn de eerste dagen na een overlijden heel hectisch en emotioneel. Veel mensen ervaren het als dagen die voorbij vliegen. In korte tijd moeten heel veel zaken worden geregeld en tegelijkertijd wordt men geconfronteerd met veel emoties. Vaak dringt het echte verlies pas tot mensen door in de tijd na de uitvaartplechtigheid.

Het zijn vaak de meest dagelijkse zaken die het gemis opeens heel zwaar kunnen maken. Opeens kookt u ’s avonds niet meer voor twee maar voor u alleen, moet u alleen naar de winkel voor de boodschappen. Er zijn heel veel, vaak erg pijnlijke momenten, waarop nabestaanden zich realiseren dat hun dierbare nooit meer naast hen zal lopen. Ook tijdens de feestdagen, trouwdag en verjaardagen wordt het verlies vaak extra intens ervaren. Met de tijd komen nabestaanden vaak tot het besef dat ze zijn begonnen aan een nieuwe levensfase, een fase die ze niet meer kunnen delen met hun overleden dierbare.

Een verlies kan ook gevolgen hebben voor het inkomen, de zorg en voor de kinderen. Het is voor veel nabestaanden erg moeilijk om te moeten ervaren dat de werkelijkheid na een overlijden soms erg hard is. Zo is men bijvoorbeeld verplicht om na het overlijden een zogenaamde ‘finale aangifte’ te doen bij de belastingdienst. Maar er komen vaak nog veel meer administratieve zaken kijken rond een overlijden. Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer in deze zware tijden waarin men eigenlijk alleen maar bezig zou willen zijn met het verwerken van het verlies. Er zijn instanties die nabestaanden kunnen helpen bij de administratie. In de infotheek van Uitvaart.nl vindt u een aantal hoofdstukken met uitgebreide informatie over dit onderwerp:

.

Lotgenotengroepen verlies in Utrecht

Nabestaanden kunnen in Utrecht ook terecht bij Humanitas. Daar kunnen ze deelnemen aan een lotgenotengroep, maar er zijn ook mogelijkheden voor hulp aan huis of men kan een bezoek brengen aan Rouwcafé TrösT.

Het rouwcafé wordt gehouden in café Averechts, Lijsterstraat 49 in Utrecht. Het rouwcafé wordt gehouden in de middag vanaf 15.00 uur. Kijk voor data onder het kopje Rouwcafé TrösT op de site van Humanitas Utrecht.

Voor meer informatie of aanmelden voor hulp bij rouw van Humanitas in Utrecht kunt u bellen met nummer 030-2524030 of 06-35130448. U kunt ook mailen naar sbr.utrecht@humanitas.nl. Voor meer informatie kijkt u op de site van Humanitas Utrecht.

Uitgebreidere informatie over rouw

In de infotheek van Uitvaart.nl vindt u nog veel meer informatie over rouw. Er staan diverse artikelen maar ook diverse korte films waarin Prof. dr. Munu Keirse (verbonden aan de Universiteit van Leuven en autoriteit op het gebied van rouw) uitleg geeft over specifieke onderwerpen over rouw. Deze films bieden een schat aan informatie voor mensen in rouw en voor mensen die iemand in hun omgeving hebben die in rouw is.

Via de links hieronder kunt u de informatie over rouw vinden op Uitvaart.nl.

 • Rouwen - Hoe doe je dat?
 • Normale rouw bestaat niet - misverstanden over het rouwproces
 • Emotionele aspecten - rouwproces werkt bij iedereen anders
 • Lichamelijke aspecten - rouw kan zorgen voor lichamelijke klachten
 • Steun van anderen - steun van mensen uit de omgeving
 • Hoe is iemand overleden? - invloed op het rouwproces
 • Verlies van een kind - gevolgen voor ouders en hun omgeving
 • Rouw bij kinderen - kinderen rouwen op hun eigen manier
 • Rouw bij verstandelijk gehandicapten - goede begeleiding zeer belangrijk

 • Overlijden in regio Utrecht melden?
  Bel nu direct: 030 - 820 0979