Alles over uitvaarten in Utrecht

Condoleance in Utrecht

Na de uitvaartplechtigheid wordt meestal een condoleance gehouden. De condoleance biedt belangstellenden de gelegenheid om de nabestaanden te condoleren met het verlies van hun dierbare. Tegenwoordig wonen familieleden steeds vaker verder van elkaar waardoor familieleden elkaar niet heel vaak meer zien. Omdat men elkaar bij een condoleance vaak voor het eerst in lange tijd weer ziet is het ook een gelegenheid waar mensen samen zijn om bij te praten.

De dagen rond het overlijden zijn vaak erg zwaar en emotioneel voor de directe nabestaanden. In korte tijd hebben ze heel veel zaken moeten regelen en zijn ze overvallen door verdriet. Al deze spanning zorgt er regelmatig voor dat de nabestaanden de eerste dagen na het overlijden erg slecht en weinig slapen. Na de uitvaartplechtigheid is de familie dan ook erg moe. Daarom vindt niet iedereen het heel aangenaam om na de uitvaart een tijd te moeten staan om alle aanwezigen een hand te schudden. Het komt daarom ook steeds vaker voor dat de uitvaartondernemer de na de plechtigheid bedankt namens de familie en vraagt om de familie na de plechtigheid rustig te laten zitten. Mensen die graag willen condoleren kunnen dat dan in de dagen na de uitvaartplechtigheid thuis doen of telefonisch.

Een condoleance in Utrecht werd vroeger gedomineerd door etiquette waardoor de meeste condoleances erg op elkaar leken. Tegenwoordig kiezen families er steeds vaker voor om de condoleance vorm te geven naar eigen smaak en wens. Het maakt helemaal niet uit hoe de condoleance er uit ziet, als het maar zo gaat zoals de familie het graag wil. Omdat de condoleance op veel verschillende manieren kan worden gehouden hebben we in dit hoofdstuk een aantal mogelijkheden omschreven.

Koffietafel met cake, bitterballen met bier of champagne met bonbons

Tijdens de condoleances wordt meestal gebruik gemaakt van catering. Natuurlijk kent iedereen de traditionele bakjes oploskoffie met cake en droge bolletjes ham en kaas. De condoleance werd tot voor kort maar wat vaak gehouden in troosteloze ruimtes met een inrichting van uit eind jaren zestig. Het bruin doorrookte behang verraadde dat in deze ruimte al honderden families voor waren gegaan in de condoleance.

De oude condoleance ruimtes hebben tegenwoordig plaatsgemaakt voor moderne ruimtes die meer weg hebben van een restaurant of hip café dan een stoffige ouderwetse condoleance ruimte. Steeds vaker wordt er tijdens de condoleance bier en wijn geserveerd en gaan er schalen warme hapjes rond. De condoleance is meer een gelegenheid waar mensen in verdrietige tijden toch op een gezellige manier samen zijn. Veel mensen vinden het ook een prettiger idee als mensen na hun eigen uitvaart het naar hun zin hebben om op een positieve manier het leven van de overledene te vieren.

De catering kan zo luxe en uitgebreid zijn als de familie het maar wil. Er zijn in Utrecht diverse goede cateraars die speciale uitvaart arrangementen aanbieden. Deze cateraars weten ook hoe ze mensen het beste kunnen bedienen na een uitvaartplechtigheid. Hoe de catering er uit ziet zal natuurlijk ook afhangen van het beschikbare budget. Het is daarom ook erg belangrijk dat families van te voren goed kijken wat de mogelijkheden zijn om voorkomen dat men in de tijd na de uitvaart wordt geconfronteerd met een rekening die men niet kan betalen. Uw uitvaartondernemer kan heel goed helpen om te kijken welke opties het beste aansluiten op uw budget.

De catering kan zo uitgebreid en luxe zijn als u maar wilt. Diverse cateraars uit Haarlem specialiseren zich in het bedienen van families na een uitvaartplechtigheid. Waarbij de familie kan kiezen uit een eenvoudige borrel met bier, wijn, bitterballen en een kaasplankje. Maar het is ook heel goed mogelijk om te kiezen voor een warmbuffet. Eigenlijk is alles mogelijk zolang er budget voor is.

Condoleance in Utrechts crematorium, uitvaartcentrum of begraafplaats

Na de meeste uitvaartplechtigheden in crematorium Daelwijck of crematorium Noorderveld wordt er een condoleance gehouden in een van de koffiekamers waar het crematorium over beschikt. Zowel crematorium Daelwijck als crematorium Noorderveld heeft de beschikking over een sfeervol ingerichte koffiekamer. Ook hebben deze beide locatie de beschikking over een professionele keuken waardoor bijna aan alle culinaire wensen van nabestaanden kan worden voldaan.

Wanneer de condoleance wordt gehouden op een van de gemeentelijke begraafplaatsen (begraafplaats Kovelswade, begraafplaats Soestbergen, begraafplaats Daelwijck of begraafplaats Tolsteeg) dan kan de catering worden geregeld in overleg met uw uitvaartondernemer. Een uitvaartondernemer uit Utrecht weet als geen ander wat de mogelijkheden zijn en wat het beste bij u(w budget) past. Wanneer u de uitvaart wilt regelen zonder uitvaartondernemer dan kunt u van te voren contact opnemen met de beheerder van de begraafplaats van keuze.
De telefoonnummers van de begraafplaatsen in Utrecht vindt u in het hoofdstuk ‘Begraafplaatsen in Utrecht’.

Families kunnen er ook voor kiezen om de condoleance te laten plaatsvinden in een uitvaartcentrum in Utrecht. Er zijn verschillende uitvaartorganisaties die de beschikking hebben over een uitvaartcentrum met een professionele keuken. U kunt uw uitvaartondernemer vragen naar de mogelijkheden.

Condoleance in buurthuis, sportkantine kroeg of theater

Het is uiteraard geen vereiste om een condoleance te houden in een speciale condoleanceruimte. Het komt regelmatig voor dat families de condoleance houden op een hele andere locatie dan de plek waar de uitvaartplechtigheid heeft plaatsgevonden. In Utrecht zijn tientallen locaties te huur waar ruimte is voor een condoleance. Sommige families kiezen er voor om de condoleance te houden in een sportkantine of een buurthuis in een van Utrechtse wijken. Maar ook verschillende kroegen in Utrecht stellen hun ruimte graag ter beschikking voor families die er een condoleance willen houden. In Utrecht kunt u ook gebruik maken van een theater om de condoleance te houden. Een theater leent zich er natuurlijk ook heel goed voor om niet alleen de condoleance te houden maar ook de uitvaartplechtigheid. Wanneer u een locatie op het oog heeft kunt u contact opnemen met deze locatie om te vragen wat de mogelijkheden zijn. Ook hier telt dat het natuurlijk erg verstandig is om rekening te houden met de kosten.

Houdt bij het bepalen van de locatie wel rekening met het feit of er in de omgeving wel voldoende parkeerruimte is. Zoals u weet is de Utrechtse binnenstad niet op alle plekken even gemakkelijk te bereiken met de auto. Dat kan een probleem zijn voor mensen die moeilijker ter been zijn. Het is dus verstandig om van te voren te kijken of de locatie goed bereikbaar is. Als dat niet het geval is kunt u overwegen om elders in Utrecht een meer toegankelijkere locatie te kiezen.

Condoleance in eigen achtertuin

Een condoleance kan vrijwel overal worden gehouden in Utrecht, dus waarom niet in de eigen achtertuin of woonkamer? Als een familie de beschikking heeft over voldoende ruimte en faciliteiten dan kan dit een hele persoonlijke locatie zijn om de uitvaartplechtigheid en de condoleance te houden. Het is natuurlijk wel zo dat er wat meer dingen geregeld moeten worden. Zo moeten er mogelijk wat stoelen worden bij gehuurd en moet er worden gekeken of er voldoende glazen, kopjes en borden aanwezig zijn. Een condoleance in eigen huis vraag veel organisaties omdat de familie veel dingen zelf zal moeten regelen. Het is daarom een goede optie om dit samen met uw uitvaartondernemer te organiseren. De uitvaartondernemer kan bijvoorbeeld zorgen voor de bediening en de ontvangst van belangstellenden. Wanneer een familie de condoleance wel thuis wil houden, maar zelf niets wil organiseren dan kunnen ze de uitvaartondernemer vragen de hele organisatie over te nemen. Ook hier telt dat families helemaal zelf kunnen bepalen wat ze willen.

Hoe kies je condoleance locatie in Utrecht?

Wanneer iemand ziek wordt en weet dat hij/zij over enige tijd zal komen te overlijden dan is er doorgaans veel tijd om na te denken over de invulling van de uitvaartplechtigheid en de condoleance. Dit geeft de mogelijkheid om meerdere locaties te bekijken om zo tot een heel overwogen keuze te komen.

Wanneer een familie plotseling wordt geconfronteerd met een overlijden dan is er weinig tijd om rustig te zoeken naar een locatie. Als de familie de uitvaart liever niet wil houden in een standaard locatie, maar men niet precies weet waar men wel heen wil dan kan uw uitvaartondernemer u helpen. Een uitvaartondernemer uit Utrecht kent diverse heel uiteenlopende locaties voor een uitvaart of condoleance in Utrecht. Uw uitvaartondernemer kan ook helpen om een invulling te kiezen voor de condoleance. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om tijdens de condoleance nog wat te zeggen tegen de belangstellenden. Soms wil een familie na de plechtigheid nog iets meegeven als herinnering aan de overledene. Dat kan een kaartje zijn met een boodschap en of een foto van de overledene. Andere mensen kiezen voor iets symbolisch zoals een zakje met zaadjes of een stekje van een jonge boom. De gedachte is dan dat er weer nieuw leven komt en dat men bij het kijken naar dit nieuwe leven in de toekomst nog eens denkt aan de overledene.

Overlijden in regio Utrecht melden?
Bel nu direct: 030 - 820 0979