Alles over uitvaarten in Utrecht

Eenzame uitvaart in Utrecht

Utrecht is een grote stad en net als in andere grote steden komt het in Utrecht helaas ook voor dat mensen leven in grote eenzaamheid. Sommige mensen hebben geen contact meer met familie of vrienden en wanneer ze komen te overlijden is er niemand om de uitvaart te regelen. In dat geval zal de gemeente Utrecht de uitvaart regelen. Dat regelen houdt in dat de de gemeente een uitvaartondernemer opdracht geeft om de uitvaart uit te voeren.

De gemeente zal eerst proberen om te achterhalen of de overledene een laatste wens heeft nagelaten. Zo kan men achterhalen of iemand begraven of gecremeerd wilde worden. Daarnaast zal de gemeente ook uitzoeken of de eenzaam overleden persoon een uitvaartverzekering had. Wanneer er geen uitvaartverzekering is zal men kijken of de overledene geld nalaat waarvan de uitvaart betaald kan worden. Als er geen geld is zal de gemeente de kosten op zich nemen. De gemeente Utrecht zal altijd proberen om deze kosten later te verhalen op de directe familie (als die nog leven). Een uitvaart die wordt geregeld door de gemeente Utrecht wordt ook wel een uitvaart van gemeentewegen genoemd. Meer over dit onderwerp kunt u lezen in ons hoofdstuk Geen geld voor de uitvaart.

Eenvoudige uitvaart

Een eenzame uitvaart is een sobere uitvaart met weinig extra’s. Toch vindt de gemeente Utrecht het belangrijk dat elke Utrechter een waardig afscheid krijgt. Daarvoor werkt de gemeente Utrecht sinds 2005 samen met het Utrechts Dichtersgilde. Dit gilde bestaat uit verschillende dichters uit Utrecht die tijdens de uitvaart van een eenzaam overledene een gedicht voorlezen dat ze speciaal voor de overledene hebben geschreven. Op de website van het Utrechts Dichtersgilde. kunt u verschillende gedichten lezen die zijn voorgedragen bij uitvaarten van eenzaam overleden Utrechters.

Overlijden in regio Utrecht melden?
Bel nu direct: 030 - 820 0979