Alles over uitvaarten in Utrecht

Geen geld uitvaart Utrecht

Het komt voor dat er helemaal geen geld is om de kosten van de uitvaart van een overledene van te betalen. Daarvan is sprake als de overledene geen uitvaartverzekering had en hij/zij geen geld nalaat. Als de directe nabestaanden zelf ook geen geld hebben voor de uitvaart dan is de gemeente Utrecht verantwoordelijk voor de uitvoering van de uitvaart. De gemeente zal de uitvaart ook verzorgen als de familie de uitvaart niet wil regelen. De gemeente Utrecht zal altijd proberen om de kosten van de uitvaart alsnog te verhalen op de directe nabestaanden (partner, kinderen).

Als de gemeente Utrecht de uitvaart verzorgd dan zal het een sobere uitvaart plechtigheid worden. Het maximale bedrag dat de gemeente uitgeeft aan een uitvaart is 3000 euro. Daarvoor wordt de overledene verzorgd, wordt er een kist geregeld en worden vijftig rouwkaarten of dankbetuigingen verstuurd. Op de dag van de uitvaart wordt er gebruik gemaakt van een rouwauto met maximaal één volgauto. De gemeente Utrecht wil er in alle gevallen voor zorgen dat ook armen een waardig afscheid krijgen

In Utrecht kunnen alleen familieleden een aanvraag voor doen voor een vergoeding voor de begrafenis of crematie. Het gaat dan om familieleden in de eerste graad (partner, ouders, volwassen kinderen). Familieleden uit de tweede graad (broer/zuster, oma/opa) moeten de kosten zelf betalen. Voor de duidelijkheid, wanneer geen van de familieleden het initiatief neemt om de uitvaart te regelen dan zal de gemeente dit op zich nemen. Dat neemt echter niet weg dat de gemeente Utrecht altijd zal proberen om de kosten te verhalen.

Vergoeding bijzondere bijstand

Mensen met een laag inkomen zoals een bijstandsuitkering kunnen in aanmerking komen voor een vergoeding bijzondere bijstand. Dit is een vergoeding die wordt uitgekeerd om extra of hoge kosten te betalen. Om in aanmerking te komen mag de verzekerde niet beschikken over eigen vermogen.

Als u een aanvraag bijzondere bijstand doet dan moet u de onderstaande kopieën mee sturen:

  • Akte van Overlijden
  • Gegevens financiën overledene
  • Factuur uitvaartondernemer
  • Extra stukken staan in het aanvraagformulier bijzondere bijstand


U kunt het aanvraagformulier invullen op de website van de gemeente Utrecht.

U kunt ook contact opnemen met ambtenaren op het stadhuis van Utrecht voor meer informatie:
Stadhuis Utrecht
Korte Minrebroederstraat 2
Postadres
Postbus 16200
3500 CE Utrecht

Telefoon
030 - 286 00 00 (gemeente Utrecht is bereikbaar tijdens kantooruren)

Geld inzamelen bij je omgeving (crowdfunding)

Heb je geen geld of onvoldoende geld om de uitvaart van je wensen te bekostigen? Dan kun je ook overwegen om de hulp in te schakelen van je omgeving. Er zijn tegenwoordig steeds meer sites waar mensen een inzamelingsactie kunnen starten, zogenaamde crowdfunding sites. De site UitvaartDonatie.nl richt zich helemaal op inzamelingsacties voor uitvaarten.

Het mooie van UitvaartDonatie.nl is dat je niet alleen geholpen wordt met het inzamelen van geld, maar dat de uitvaart ook wordt uitgevoerd door een deskundige en ervaren uitvaartonderneming. Bovendien betalen donateurs geen commissie en transactiekosten zoals bij andere crowdfunding sites. Zo hebben de mensen die geld geven, de donateurs, de zekerheid dat al hun geld alleen aan een uitvaart wordt besteed.

Overlijden in regio Utrecht melden?
Bel nu direct: 030 - 820 0979