Alles over uitvaarten in Utrecht

Grafmonument Utrecht

Enige tijd na de begrafenis zal de familie gaan nadenken over het monument dat geplaatst gaat worden op het graf. Op het gebied van grafmonumenten valt er in Utrecht heel wat te kiezen. Grafmonumenten zijn er in allerlei vormen en maten. Ook kan er van verschillende materialen gebruik gemaakt worden, denk bijvoorbeeld aan glas, natuursteen, hout of perspex.

Bij het kiezen van een geschikt grafmonument spelen verschillende zaken een rol. Het begint natuurlijk bij het beschikbare budget, want grafmonumenten zijn er vanaf redelijk betaalbaar tot astronomisch duur. Daarnaast zijn er natuurlijk heel veel soorten en vormen. Mensen die een grafmonument voor hun dierbare moeten kiezen doen er goed aan om eens rustig over de begraafplaats te wandelen. Op de begraafplaats staan namelijk tientallen grafmonumenten die mogelijk inspiratie bieden voor de keuze van het grafmonument.

Regels grafmonument

Elke begraafplaats in Utrecht heeft zo zijn eigen regels als het gaat om wat mogelijk is voor het te plaatsen grafmonument. Het kan ook per grafvak verschillen wat mogelijk is. Soms zijn er alleen voorschriften voor de lengte en de breedte van het grafmonument maar het kan ook zijn dat er alleen gebruik gemaakt mag worden van een bepaalde kleur of een bepaald soort materiaal. Het is daarom erg verstandig om voor de begrafenis te informeren wat de mogelijkheden zijn op het gebied van grafmonumenten. Dat voorkomt dat nabestaanden pas na de uitvaart ontdekken dat het grafmonument van hun keuze helemaal niet geplaatst mag worden. Bedenk dat het na de begrafenis in principe niet meer mogelijk is om een overledene op een andere plek te begraven. Daar moet in principe eerst tien jaar over heen gaan tenzij de burgemeester toestemming geeft om een overledene eerder te herbegraven.

Voor informatie over de regels op de algemene begraafplaatsen in Utrecht kunt u contact opnemen met de beheerder van de begraafplaats. De contactgegevens van deze begraafplaatsen vindt u in het hoofdstuk Begraafplaatsen in Utrecht.

Uw uitvaartondernemer kan u goed informeren over de mogelijkheden van de grafmonumenten. De uitvaartondernemer kent doorgaans ook goede natuursteenhouwers in Utrecht die grafmonumenten maken. Maar het kan, juist ook in het kader van het rouwproces, heel goed zijn als nabestaanden zelf een grafmonumentenmaker uitzoeken.

Heel veel keuze en geen haast

Families hoeven geen haast te maken met het kiezen van een grafmonument. Ze kunnen in alle rust verschillende steenhouwers en kunstenaars bezoeken. Het is erg verstandig om een kunstenaar of steenhouwer te vragen naar eerder werk en het liefst ook naar werk dat al enige jaren geleden is gemaakt. Dat laatste geeft een goede indruk of het monument er niet na drie jaar al helemaal verlopen uitziet. Bedenk dat er behoorlijk wat kwaliteitsverschil is tussen grafmonumentenmakers in Utrecht.

Mensen die wat langer na willen denken over de keuze van het monument kunnen er voor kiezen om de tussentijd een tijdelijk grafmonument te plaatsen op het graf. Er zijn speciale tijdelijke grafmonumenten die gehuurd kunnen worden. Maar het is natuurlijk ook mogelijk om het graf zelf te voorzien van een tijdelijk monument. Dat kan heel eenvoudig en goedkoop, maar tegelijkertijd heel persoonlijk. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een tekening van een kleinkind in plastic te verpakken en vast te maken aan een paaltje dat geplaatst wordt op het graf. Ook kan men wat planten plaatsen op het graf zodat het er verzorgd uit ziet. Er zijn verschillende plantensoorten die heel lang blijven bloeien. Vraag uw bloemist welke bloemen geschikt zijn om geplaatst te worden op een graf.

Overlijden in regio Utrecht melden?
Bel nu direct: 030 - 820 0979