Alles over uitvaarten in Utrecht

Crematorium Utrecht

In Utrecht en directe omgeving bevinden zich drie crematoria. Crematorium Daelwijck (Funecap Groupe, voorheen Yarden) is het oudste crematorium van Utrecht. In 2016 nam DELA een nieuw crematorium in gebruik aan de Proostwetering (nabij The Wall). Crematorium en uitvaartcentrum Noorderveld (Monuta) is gelegen in Nieuwegein.

Plaats waar lichaam overledene wordt gecremeerd (verbrand)

Faciliteiten crematorium

In een crematorium in Utrecht is ruimte voor het houden van uitvaartplechtigheden en de condoleance na afloop van de plechtigheid. In het crematorium is ook een ovenruimte aanwezig waar de crematie van de overleden zal plaatsvinden. In de ovenruimte staat een speciale crematie oven (sommige crematoria beschikken over meerdere ovens). De crematieoven is voorzien van speciale filterinstallaties die er voor zorgen dat er tijdens de crematie geen rook wordt uitgestoten door de schoorsteen. Deze speciale filterstemen zorgen ervoor dat alle schadelijke stoffen worden opgevangen. Enkel de warmte die vrijkomt wordt (deels) uitgestoten. Als u meer wilt weten over de technieken die komen kijken bij een crematie of als u wilt weten hoe warm een crematieoven wordt en hoe lang het duurt voordat een lichaam volledig is verbrandt dan kunt u hierover veel meer lezen in de infotheek van Uitvaart.nl. In het hoofdstuk De crematieoven leest en ziet u precies hoe het crematieproces in Utrecht werkt.

Naast de ovenruimte beschikt een crematorium in Utrecht over een aula waar de plechtigheid kan worden gehouden. Vooraan in het midden van de aula wordt de kist met de overledene opgesteld. De aula is voorzien van moderne faciliteiten zoals geluidsinstallaties en tv-schermeen. Het is dus mogelijk om films of presentaties te vertonen tijdens de plechtigheid. Daarnaast beschikken de meeste crematoria over een automatisch opname systeem waarmee de plechtigheid kan worden vastgelegd. Dit levert doorgaans een soort van bewakingsbeelden kwaltiteit. Dat kan voltstaan, maar families die graag een mooie film voor later willen hebben doen er verstandiger aan om de film te laten maken door een echte professional. Mensen die in contact willen komen met videospecialistern die als geen ander in staat zijn om een uitvaart vast te leggen op film kunnen voor meer informatie en prijsaanvragen een mail sturen naar info@uitvaart.nl.

Condoleance Utrecht

Na de uitvaartplechtigheid kan er in de koffieruimte van het crematorium een condoleance worden gehouden. De invulling van de condoleance kan helemaal naar wens van de familie/overledene worden ingevuld. Vroeger wat het traditie dat de directe nabestaanden bleven staan om gedurende de condoleance van alle bezoekers een condoleance in ontvangst te nemen. Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat de familie alle aanwezigen aan het einde van de plechtigheid bedankt voor de aanwezigheid en steun. Tijdens de condoleance kan de familie dan rustig gaan zitten en dat is vaak geen overbodige luxe omdat de nabestaanden door alle hectiek en emoties van de dagen rond het overlijden erg moe zijn.

Het is natuurlijk niet verplicht om de condoleance te houden in het crematorium in Utrecht. Het komt heel vaak voor dat families de condoleance (soms ook de plechtigheid) buiten het crematorium laten plaats vinden. Dat kan bijvoorbeeld in een café, zaal, theater of gewoon thuis. Kijk voor geschikte locaties en meer inspiratie in het hoofdstuk Locaties voor de uitvaartplechtigheid in Utrecht of in het hoofdstuk Condoleance in Utrecht.

Adressen crematorium Utrecht

Crematorium Domstede
Proostwetering 8
3543 AE Utrecht
088 335 21 30


Crematorium en uitvaartcentrum Noorderveld (Monuta)
Structuurbaan 1
3439 MA Nieuwegein
(030) 604 42 35

Crematorium Daelwijck
Floridadreef 7
3565AM Utrecht
030-2610244

Overlijden in regio Utrecht melden?
Bel nu direct: 030 - 820 0979