Alles over uitvaarten in Utrecht

Je eigen uitvaart vastleggen

Bij leven wil je natuurlijk niet al te veel bezig zijn met je eigen uitvaart. Dat is op zich ook niet nodig, maar het is wel verstandig om een aantal (basis)zaken bij leven vast te leggen of te bespreken met een dierbare. Door je eigen uitvaartwensen duidelijk te maken voorkom je dat je je nabestaanden achterlaat met vragen.

Hoe wil je dat jouw uitvaart er uit ziet?

Uitvaartverzorgers komen in Utrecht wekelijks bij families die na het overlijden van hun dierbare helemaal niet weten wat de wensen van de overledene zijn. Dat kan zorgen voor veel onnodige onzekerheid en spanning. Deze onzekerheid kan er in sommige gevallen zelfs voor zorgen dat nabestaanden onenigheid krijgen over de invulling van de uitvaart. Wanneer mensen hun uitvaartwensen bij leven vastleggen of deze bespreken met hun dierbare(n) kunnen onnodige problemen na overlijden worden voorkomen.

Cremeren of toch begraven in Utrecht?

Wanneer iemand is overleden moeten veel zaken worden geregeld in een hele korte tijd. Een van de eerste vragen waar de familie een antwoord op moet geven is de vraag of de overledene begraven of gecremeerd wil worden. En als iemand wordt gecremeerd wat moet er dan gebeuren met de as? Wilt u begraven worden weet u dan ook wat voor soort graf u wilt? Een algemeen graf (met twee overledenen die u helemaal niet kent) of een particulier graf.

Niet iedereen weet precies wat er na overlijden moet gebeuren. Op Uitvaart-Utrecht.nl vindt u uitgebreide informatie over alles wat te maken heeft met het thema uitvaart in Utrecht. U kunt op deze site informatie vinden over cremeren in Utrecht en over asbestemming in Utrecht. Maar u vindt hier ook informatie over de vijf gemeentelijke begraafplaatsen (Gemeentelijke begraafplaats Soestbergen, Gemeentelijke begraafplaats Kovelswade, Gemeentelijke begraafplaats Tolsteeg, Gemeentelijke begraafplaats Daelwijck en de Islamitische begraafplaats) en de particuliere begraafplaatsen in Utrecht (Protestantse Begraafplaats De Meern, R.K. Begraafplaats Dt. Barbara, R.K. Begraafplaats Vleuten, R.K. Parochiële Begraafplaats en Urnenhof en Begraafplaats Oud-Zuilen).

Bovenstaande is eigenlijk nog maar een kleine greep uit de verschillende keuzes die gemaakt moeten worden rond een overlijden. Ook voor de invulling van de uitvaartplechtigheid moeten keuzes gemaakt worden. Maar ook voor het opbaren van de overledene zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kan de overledene thuis worden opgebaard, maar er zijn ook diverse uitvaartcentra in Utrecht waar families de overledene kunnen bezoeken. De familie kan ook kiezen voor een uitvaartcentrum met een zogenaamde 24-uurs kamer. Dat is een opbaarkamer waar men de overledene 24-uur per dag kan bezoeken zonder van te voren een afspraak te maken.

Er valt dus heel wat te kiezen als het gaat om de invulling van de uitvaart. Natuurlijk willen de meeste mensen bij leven nog niet nadenken over alle details wat er moet gebeuren na overlijden. Maar het is wel erg verstandig om in ieder geval de meest belangrijke zaken vast te leggen of te bespreken. Dat kan in een paar minuten gebeuren door het te bespreken met uw dierbare.

Uitvaart wensen vastleggen

Er zijn verschillende zaken die u kunt vastleggen zodat u zeker weet dat alles na uw overlijden zo wordt geregeld als u het wilt. Voor veel mensen is het een hele geruststellende gedachte dat dit soort zaken geregeld zijn. U kunt uw wensen bespreken of ze opschrijven. Wanneer u ze opschrijft is het verstandig om uw wensen te bewaren op een plek waar u andere belangrijke informatie bewaard. Stel uw nabestaanden op de hoogte van deze wensenlijst en vertel ze waar ze de lijst kunnen vinden als u bent overleden. Dan kunnen uw dierbaren na uw overlijden heel snel beschikken over uw wensenlijst en de uitvaart helemaal vormgeven naar uw wensen. Met uw wensenlijst ontzorgt u uw nabestaanden zodat zij zich vooral kunnen richten op het delen van hun emoties.

Het is ook mogelijk om zaken officieel vast te laten leggen. U kunt daarvoor gebruik maken van een testament, een codicil of een zorgverklaring. Op Uitvaart.nl vindt u in het hoofdstuk ‘Wensen vastleggen’ uitgebreide informatie over dit onderwerp. U vindt daar ook meer informatie over erfrecht en andere administratieve zaken rond een overlijden. Als u uw lichaam ter beschikking wilt stellen van de wetenschap kijkt u dan voor meer informatie en formulieren in het hoofdstuk Ter beschikking Stelling van de Wetenschap in Utrecht.

Wat kost een uitvaart?

Als u wilt weten wat de uitvaart van uw wensen gaat kosten dan kunt u gebruik maken van de handige online uitvaart kostencalculator van Uitvaart.nl. Hier kunt u precies uitrekenen wat de uit uitvaart gaat kosten. Daardoor kunt u precies zien of de uitvaart van uw wensen bij uw budget past.

Wanneer u weet hoeveel uw uitvaart gaat kosten kunt u bekijken of u genoeg spaargeld nalaat om de uitvaart te bekostigen. Het is ook mogelijk om u te verzekeren voor de uitvaart. U kunt dan kiezen voor een kapitaal verzekering of een verzekering in natura. Op Uitvaartverzekering.net vindt u meer informatie over een uitvaartverzekering. Naast uitvaart verzekeringen zijn er verschillende financieringsmogelijkheden deze vindt u het hoofdstuk Overige financiering in de infotheek van Uitvaart.nl.

Uitvaart Utrecht

Op Uitvaart-Utrecht.nl vindt u alle informatie over het thema uitvaart in Utrecht. Hieronder staat een overzicht van de verschillende onderwerpen. De informatie op deze site is praktisch, maar het kan u ook inspireren wanneer u een uitvaart moet vormgeven.

Overlijden in regio Utrecht melden?
Bel nu direct: 030 - 820 0979